Izjava povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj Nevena Mimice: prava žena i njihovo osnaživanje od ključne su važnosti za održivi razvoj

Politika međunarodne suradnje i razvoja koju provodi Europska komisija i dalje će igrati ključnu ulogu u osiguravanju pristupa žena uslugama zdravstvene zaštite i planiranja obitelji. Ravnopravnost spolova globalni je prioritet.

Europska komisija aktivno ga podupire, osobito putem Akcijskog plana za ravnopravnost spolova i vanjskog djelovanja EU-a. Na svijetu postoji 225 milijuna žena kojima treba suvremena kontracepcija. Svake godine više od 300 000 žena umire zbog uzroka povezanih s trudnoćom i porodom, od čega 99 posto u zemljama u razvoju. Neophodno je ženama zajamčiti pristup uslugama zdravstvene zaštite i planiranja obitelji, uključujući edukaciju i kontracepciju, kako bismo spriječili njihovo dovođenje u nepovoljan položaj i kršenje njihovih prava, a u konačnici i kako bismo postigli održivi razvoj. Ravnopravnost spolova u tom području, baš kao i u svim ostalim područjima, nije samo prioritet, nije samo neophodan korak u iskorjenjivanju siromaštva, već je to i univerzalno ljudsko pravo. EU pruža znatnu financijsku potporu programima zdravstvene zaštite i ravnopravnosti spolova diljem svijeta kako bi podržao rješavanje izravnih i temeljnih uzroka i posljedica diskriminacije žena. S partnerima diljem svijeta nastavit ćemo govoriti o tom problemu kako bismo osnažili žene te zaštitili njihova prava, a u konačnici i zdravlje i sigurnost njihovih obitelji. Izjava je dostupna na internetu.