Plan ulaganja za Europu: Europski fond za strateška ulaganja potaknut će više od 168 milijardi eura novih ulaganja u svih 28 država članica

Prema najnovijim procjenama, očekuje se da će Plan ulaganja za Europu potaknuti više od 168 milijardi eura ukupnih ulaganja. Ukupno financiranje iz operacija odobrenih u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) sada iznosi više od 31 milijardu eura, a obuhvaća 28 država članica.

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je u okviru EFSU-a 189 infrastrukturnih projekata vrijednih više od 23 milijarde eura. Europski investicijski fond (EIF) odobrio je 255 sporazuma o financiranju MSP-ova, pri čemu ukupno financiranje u okviru EFSU-a iznosi više od 8 milijardi eura. Već se ostvario pozitivan pomak u vezi Komisijina prijedloga za proširenje EFSU-a (tzv. prijedloga za EFSU 2.0). Na sastanku u prosincu Europsko vijeće pozdravilo je sporazum ministara financija EU-a prema kojem će podržati prijedlog te pozvalo suzakonodavce da donesu proširenje u prvoj polovici 2017. godine.